Van Oss tot wereldwijd: Hoe SSI en VC ons leven zullen veranderen

Hoe SSI en VC ons leven zullen veranderen

Stel je voor, een wereld waarin je volledige controle hebt over je eigen persoonlijke skills en gegevens zonder dat ze centraal worden opgeslagen.


In cijfers
2350 studenten
4 organisaties
Koning Willem 1 College
UNESCO Learning City Oss

De revolutie van Self Sovereign Identity en Verifiable Credentials: Veilig, gedecentraliseerd en krachtig voor een leven lang leren

Stel je voor, een wereld waarin je volledige controle hebt over je eigen persoonlijke gegevens zonder dat ze centraal worden opgeslagen. Een wereld waarin je je vaardigheden en prestaties kunt bewijzen zonder onnodige persoonlijke informatie prijs te geven. Deze wereld wordt mogelijk gemaakt door het NGDIL-project, gericht op de technologieën van Self Sovereign Identity (SSI) en Verifiable Credentials (VC).

Wat is Self Sovereign Identity (SSI)?

Self Sovereign Identity (SSI) is een benadering waarbij individuen controle hebben over hun eigen identiteitsgegevens zonder te vertrouwen op een centrale autoriteit. Dit betekent dat jij de baas bent over je eigen gegevens en bepaalt wie wat mag zien.

Waarom is dit revolutionair?

  1. Gedecentraliseerde opslag: Omdat gegevens niet centraal worden opgeslagen, verkleint het risico op grootschalige datalekken en misbruik van gegevens. De noodzaak voor regulering zoals de AVG is minder kritiek, omdat de inherente structuur van het systeem de privacy waarborgt.
  2. Skills paspoort: Met VC kan iedere ontwikkeling, prestatie of vaardigheid die je verwerft, worden vastgelegd en geverifieerd. Hierdoor kun je in de toekomst snel bewijs leveren van je competenties en ervaringen zonder de tussenkomst van derden.
  3. Snelle en veilige identificatie: Deze technologie maakt het mogelijk om je snel te identificeren voor diensten zoals toegang tot opleidingen, zonder onnodige gevoelige data te delen.

In de UNESCO lerende stad Oss zien we deze technologie als een belangrijk element in de infrastructuur voor een leven lang ontwikkelen. We geloven dat het de toegankelijkheid van leren en ontwikkelen kan stimuleren en dat het aantonen van ontwikkeling en competenties veel breder en krachtiger kan met deze technologie.

Hoe werkt het in de praktijk?

Neem het voorbeeld van het rijbewijs. In plaats van een fysiek pasje met je foto, BSN-nummer en andere gegevens, zou het systeem je simpelweg een verifiable credential kunnen geven dat bewijst dat je een rijbewijs hebt. Wanneer iemand (bijvoorbeeld een verhuurbedrijf van auto's) wil controleren of je een geldig rijbewijs hebt, zouden ze via het systeem alleen een 'ja' of 'nee' antwoord krijgen, zonder je persoonlijke details te zien.

Conclusie:

Met de technologieën van Self Sovereign Identity en Verifiable Credentials biedt het NGDIL-project een veelbelovende blik op de toekomst van digitale identiteit en privacy. Vanuit Oss, een UNESCO lerende stad, zien we het potentieel van deze technologie om de toegankelijkheid van leren en ontwikkelen te vergroten en de manier waarop we onze vaardigheden en prestaties aantonen te versterken. In deze toekomst zijn we niet alleen veiliger, maar ook efficiënter en meer autonoom in onze digitale interacties.